Faluból Kisváros III. (2019-2024)

Az előző években Martonvásár útjainak nagy része, infrastruktúrája megújult, létrehoztuk a közösségi tereket, az oktatási-nevelési intézményeket folyamatosan fejlesztettük. A Brunszvik-kastély és különleges környezete alapot adott arra, hogy a rekreációs-turisztikai létesítmények köre és szolgáltatási szintje bővüljön, így ebben a minőségi kisvárosi környezetben a magántőke beruházásai is – legyen szó hotelről, üzletekről, vagy szolgáltatóházról – megtalálták már a helyüket.

Szerző: Mihálovics Zoltán

2019

A 2019. október 13-án megválasztott képviselő-testülettel párhuzamosan a korábbi két bizottság (gazdasági és humán) is megalakult. Decemberben a városháza és az iskola között elektromos vezeték fektetése zajlott, új trafót telepített az E.ON a könyvtár elé. Így biztosította a posta melletti szolgáltatóház elektromos igényét. A járási hivatal épületében átalakítások zajlottak, miután a kormányhivatal az emeletet is átvette. Elkészült a Gábor Áron utcai 90 m2 alapterületű, 8 eszközös kondipark alapozása. Ezt egy 2016-ban, a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében elnyert, 6 millió forintos pályázati támogatásból valósítottuk meg. Az önkormányzat február 28-ig áthelyezte a padokat, a mászókát és áthidalta az árkot egy akadálymentes járda kialakításával. Az önkormányzat még ez év decemberében hat utca vonatkozásában kötött útépítési szerződést, melyek közül négy utca a kormányzati támogatás és a víziközmű-fejlesztési tartalék terhére 2020. június 30-ig meg is újult. A Jókai utca, Bocskai utca és Damjanich utca közötti 654 méteres szakaszának útburkolata 71 millió forintból újult meg, a munkák 2020. április végén fejeződtek be (51 millió Ft kormányzati támogatás, 20 millió Ft víziközmű-fejlesztési tartalék). A Gárdonyi Géza utca 185 méteres szakasza a Budai út és az Orgona utca között 16 millió forintból, az Orgona utca burkolata a Nyitrai utca és a településhatár között (353 méter) 11,5 millió forintból, míg a Rózsa utca 263 méteres szakasza az Erkel Ferenc utca és az M7 autópálya között 11,5 millió forintból készült el a kormányzati támogatás terhére. Két utca esetében a Vidékfejlesztési Program pályázati támogatása és a városi tartalék biztosított forrást. Az Orbánhegyi utca 1327 méteres szakaszát szilárd útburkolattal, kitérő öblökkel és forgalomcsillapító küszöbökkel látták el az M7 autópálya és a Gesztenyés utca között 75 millió forintból (65,5 millió Ft Vidékfejlesztési Program támogatás, 9,5 millió Ft városi tartalék). A Damjanich utca 683 m hosszú szakaszán is szilárd útburkolatot hoztak létre a Budai út és a Jókai Mór utca között 107 millió Ft-ból (61,5 millió Ft VP támogatás, 45,5 millió Ft víziközmű-fejlesztési tartalék).

2020

2020 január elején megnyílt a város főterén a Für Elise bisztró, a Hotel Ludwig, valamint a Vandal Brewing sörmanufaktúra. Április végén indulhatott a Dózsa György út rekonstrukciója 145 millió forintból, továbbá 264 millió forintból a szolgáltatóház építése az egykori TSZ udvar helyén. Mindkét kivitelezés a TOP-2.1.2 zöld város projekt keretében kormányzati támogatással és saját forrással kiegészítve valósult meg. Virágosítás, tereprendezés, gyepesítés, a faállomány megfiatalítása, évelő tanösvény kialakítása, közvilágítás-fejlesztés, új járdaburkolat kialakítása, valamint parkolósáv szélesítése és felújítása valósult meg a március elején indult és 2021 elején befejeződőtt Dózsa György úti (Beethoven úti) beruházás kapcsán. Az 568 négyzetméteres új szolgáltatóházban pedig lakossági igényeket kielégítő szolgáltatások helyiségei és irodák kaptak helyet, megteremtve egyúttal egy nagyobb volumenű további fejlesztés alapjait. 

A pandémia március elején elérte Martonvásárt is, ahol március 16-tól – gyermekfelügyelet biztosítása mellett – bezárt az óvoda és a bölcsőde, az iskolák digitális oktatásra tértek át, a BBK, az Óvodamúzeum, a Könyvtár, a Sportcsarnok és a Védőnői Szolgálat sem volt látogatható. A Segítő Szolgálat az erőforrásait az idősek és a betegek támogatására fordította, amelybe a MartonGazda Nonprofit Kft.-t is bevonták. Az élelmiszer- és gyógyszerellátás folyamatosan biztosított volt. Március 28-án hatályba lépett a kijárási korlátozás. A különböző városi szervezetek sorra álltak át otthoni munkavégzésre. Az önkormányzati szervezeti irányítás, a feladatkiadás, a döntéshozatal digitális üzemmódba váltott, mely során 11 munka- és témacsoportban zajlott a kommunikáció és a feladatvégzés. A beruházások mindezek ellenére tovább folytatódtak. A képviselő-testület felfüggesztette a civil- és sportszervezetek támogatásait, a források tartalékba kerültek. A szociális támogatási keretet a veszélyhelyzetre és egyéni szociális vészhelyzetek megoldására csoportosították át, a szociális rendelet módosításával egyszerűsödött a támogatások kifizetése, ezzel lehetővé téve az adott helyzetben a gyors reagálást. A járvány jelentős mértékben átszervezte a kultúra és az üzemeltetés területét is. 

Az önkormányzat a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központot június 30-ával megszüntette. Feladatait a MartonGazda és a MartonSport cégek időközbeni összeolvadásával létrejött – majd következő év január elsejétől a Martonvásár Városi Közszolgáltató Nonprofit Kft. nevet felvevő – önkormányzati cég vette át. A BBK csapata hamarosan MartonKult néven folytatta a munkát. Ezzel a legtöbb köz- és közösségi feladat városi szintű ellátása központosításra került. Hatására javult a saját és átadott szolgáltatások hatékonysága, majd a további belső szervezeti átalakítások és feladatmegosztások után a szervezettsége és minősége is. 

A képviselő-testület 30%-os önrész előre történő megfizetésének biztosításáról döntött a tornaterem tető- és világítás-felújításához, mivel az önkormányzat sikeresen pályázott az MKSZ tornaterem-felújítási programjára még 2018 elején. Több eredménytelen kör után sikerült végül a közbeszerzést eredményesen zárni. A beruházás összértéke 80 millió Ft volt, amelyből az önerőt martonvásári adófizetők biztosították 24 millió Ft értékben. A tornaterem az új hőszigetelésnek köszönhetően energetikailag korszerűsödött, amihez hozzátett a teljes belső világítás „ledesítése” is. Megújult a teljes tető rétegrendje, és ez az épületszárny is korcolt fémlemez fedést kapott. Így az egész iskolai épületegyüttes egységes képet mutat. Ehhez hozzájárult a megrongálódott, rossz állapotú, sem településképi, sem műszaki szempontból nem megfelelő tetőfedés cseréje is a művészeti iskolán. A beruházás részeként szintén antracit színű korcolt fémlemez került fel a tetőre. A munka értéke 10,8 millió Ft volt, melyet fele-fele részben az önkormányzat és a tankerület finanszírozott. 

A Brunszvik Terv a kulturális és kapcsolódó turisztikai infrastruktúra fejlesztési elképzeléseit tartalmazza. Az Agroverzum és a Brunszvik-kert után több más kisebb eleme is a megvalósulás szakaszába lépett május-június folyamán: a kastély előtt egy látványos szökőkút készült el és felkapcsolt végre a kastély éjszakai díszkivilágítása is. Május közepén elkezdődött a kutatóintézet régi gépszínének bontása. A Brunszvik-Dreher sétány nyomvonala a vasútállomástól a Brunszvik-kert főbejáratáig vezet, osztottan gyalogos és kerékpáros funkciót szolgálva. A projekt részeként elbontásra került a régi transzformátor ház is, és restaurátorok felújították a kastélypark műemlék viaduktját. A sétatút március végén készült el, de próbaüzeme már január közepétől tartott. A kertben az Agrometerológiai Obszervatórium egykori épületének felújítása, a Beethoven Emlékmúzeum kibővítése új kiállítás installálásával, a korábban megújult „mosoda” épületének irodaházként történő funkcióváltása és megújulása is megvalósult. 

A mentőállomás egy új mentőautót kapott a mentők napján és megkezdődött a Kossuth téren lévő légkábel kiváltási folyamata, amely fizikai valójában 2021 szeptember elejére készült el. Ez biztosítja a lehetőségét annak, hogy a következő években az eltervezett bölcsőde és tanuszoda is megvalósulhasson ezen a területen. 

Megtörtént a trafó áthelyezése a BBK udvaráról a Coop ABC melletti parkoló sarkára és a Rákóczi utcai 20 kV-os légkábel földbe helyezése is az Orgona utca sarkától az orvosi rendelőig. Augusztus 20-án a nemzeti ünnepet az Óvodamúzeum megújult interaktív belső terének átadása követte volna. A koronavírus helyzet azonban újra közbeszólt. Emiatt közönség nélkül tartották meg a Fülesbagoly Tehetségkutatót is szeptember 8-án. Az EFOP támogatásokból megújult Könyvtár és Óvodamúzeum új, tanulást segítő terei is csak a következő év tavaszán nyíltak meg a látogatók előtt. 

Szeptember 12-én új gyártócsarnokot adott át a Component Kft. a városban. A képviselő-testület pedig döntött a Kolozsvári, József Attila, Tátra utcák és az Orgona utca belső szakaszának aszfaltozásáról az útfejlesztési program keretében, amelyek novemberre el is készültek. Megállapodtak továbbá a Magyar Közút Zrt.-vel, hogy az tavasszal vállalja az Óvodamúzeumnál és a Coop ABC-nél kialakítandó gyalogátkelők felfestését és táblázását, valamint további gyalogátkelőknél napelemes-sárgavillogós rendszer telepítését. Ezek a fejlesztések 2022-ben készültek el. 

November végén a Tárnok-Kápolnásnyék kerékpárút várost érintő szakaszának előkészítése kezdődött meg a Magyar Közút Zrt. részéről az engedélyezési tervezéssel, mely során az önkormányzattal együttműködésben a szakértő tervezők megállapították az ideális nyomvonalat. A kiviteli tervek 2021 májusában készültek el, de az év folyamán többször is további egyeztetések zajlottak. Forráshoz jutás esetén fizikai eredmény 2027-2035 között lehet. Az Esztergom-Etyek-Ercsi hálózat Martonvásár 7-es út és Ercsi vasútállomás közti szakaszának előkészítése pedig a Fejér Vármegyei Önkormányzat feladata, melynek tervezése később indulhat meg. Decemberben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság egy új szolgálati gépjárművet ajándékozott a polgárőrségnek a munkájuk és erőfeszítéseik elismeréseként. 

2021

A MartonKlinik diagnosztikai központ a szolgáltatóház első emeletén folytatja majd működését annak május végi átadását követően. A szerkezetkész épületben az emeleten két vizsgálót, sószobát, várótermet és öltözőket alakítottak ki. A már megszokott minőségi ultrahang és labordiagnosztikai szolgáltatások, bel- és nőgyógyászat, kardiológia, diabetológia, fül-orr-gégészet mellett új szakrendeléseket vezettek be, mint például bőrgyógyászat, szemészet és vérképelemzés. 

A Millenniumi Emlékoszlop újra életre kelt Kárpáti József művész-tanár restaurátori munkájának köszönhetően. A darabjaiban megmentett értéket 2021. február 24-én a BBK tornácán, védett helyen, végleges helyére állították fel. 

Megindult a városüzemeltetési telephely kialakítása is a régi vásártéren egy igen hosszúra nyúlt előkészítési szakasz után, hiszen ez egy 2016-os 800 millió forintos kormányzati támogatás terhére valósulhatott meg. A csarnok 2021 nyarán készült el, amelyet a városüzemeltetés augusztus 27-én vett birtokba. Mellette a régi sírköves helyén egy új háromállásos tűzoltószertár is helyet kapott a tervekben. Ennek kivitelezése, részben pályázati és központi támogatásszerzést követően, 2022 tavaszán vette kezdetét. 

Márciusra elkészült a Coop üzlet előtti járdaszakasz rendezése a bolt bejáratához felvezető rámpával és a gyalogátkelő fogadóterével, miközben épült a járda a Brunszvik úton is. Mindez jó apropót adott a korábbi útfejlesztési program folytatásaként egy önálló járdaprogram kialakítására: számos gyalogútvonal újult meg a városban az elkövetkező hónapokban, években részben pályázati (pl. Budai, Fehérvári, Szent László utak), részben központi támogatások (pl. Hunyadi út) terhére, és több tízmillió forint saját forrás hozzátétele mellett. A programnak látványos és igen hasznos első eleme volt a Budai és Fehérvári út járdáinak július és november között a belvárosi szakaszon történt felújítása. Ez egy 20 millió forintos belügyminisztériumi támogatás keretében zajlott, melyhez a város büdzséjéből 6,5 millió Ft önrészt tettek hozzá az adófizetők. 

A hónap végén kikerültek az új molinók a szolgáltatóház kerítésére, amelyen Martonvásárról készült mostani és régi képek láthatóak. A molinó mögött lévő terület további komoly fejlődés előtt állt a szolgáltatóház bővítésével. Elkészült az általános és a művészeti iskola közép- és hosszú távú közös fejlesztési-bővítési koncepciója, amelyre nagy szükség volna, hiszen 3 osztály számára saját osztálytermet kellett biztosítani szeptembertől. Erre az augusztusban telepített – és már sok helyen bevált – konténerosztályok jelentettek megoldást, összekötve az iskolaépülettel. Mivel a kapacitások bővítése, a forrásszerzés, a tervezés, az előkészítés és a megvalósítás egy hosszabb időtávú folyamat (5-10 év), ezért várhatóan a konténer-tantermek hosszabb ideig a helyükön maradnak. Még ebben a hónapban az önkormányzat az államtól tulajdonba kapott egy Rákóczi utcai házat az új egészségház közelében, hogy ott az egészségügyhöz vagy más közcélhoz kapcsolódó fejlesztést valósítson meg (pl. orvosi ügyelet, szolgálati lakás). 

Májusban megérkezett a hír a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-től, (NIPÜF), hogy a martonvásári InPark ipari parkjába a Caola Zrt. nyitna új üzemet. Első lépésben a cég megvett egy 3 hektáros területet az ipari zónában. Új 4000 négyzetméteres vegyipari gyártócsarnokuk és irodáik kialakítása ezen a területen 2022-ben indult meg a március 11-i alapkőletételt követően. A 3,9 Mrd forintos beruházási költséghez a kormány 2 Mrd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az Egészségipari Támogatási Program keretében. A fejlesztés 2022. végi befejezését követően 2024. folyamán 20-30 új munkahely jöhet létre a városban az üzemeltetéshez kapcsolódóan. 

Szennyvíz-csatlakozása és a várható további rákötések következtében szükségessé vált a szennyvíztelep kapacitásának növelése, amely 2022-ben kezdődött meg. A helyi iparűzési adó (HIPA) központi csökkentése következtében Martonvásár, mint a 25 ezer fő alatti települések egyike, HIPA kompenzációban részesült, amelyet a kormány kettő részletben fizetett ki. Az 56 millió Ft első felét 2021 júniusában, a második felét októberben térítette vissza. A városnak a HIPA egy jelentős bevételi forrása, évente mintegy 140-185 millió forint közötti összeg folyik be kb. 2/3 részben a helyi KKV-k és 1/3-ad részben a nagyobb vállalatok részéről. A befizetendő HIPA majdnem felét a helyi KKV-k helyett az állam térítette meg az önkormányzatnak, így ez a pénz náluk maradt, amely sok helyi vállalkozásnak jelentős segítség volt a pandémiából való kilábalás során. Július folyamán újabb pályázat került benyújtásra egyes további külterületi utak felújítására (Kismartoni bekötőút, Rózsa utca lekanyarodó vége, Gábormajori út), 5%-os önerő mellett, Tordassal karöltve. A feladatra mintegy 300 millió Ft támogatást nyert el a konzorcium 2022 elején a Vidékfejlesztési Program keretében, amelyből 200 millió Ft Martonvásárt illeti. 

Augusztusban megkezdődött a rendőrség épületének felújítása: a munkálatok érintették a belső elektromos hálózatot, az épületgépészeti rendszert, valamint a falburkolatokat és járófelületeket. A december 10-re elkészült és 2022. január 25-én átadott külső rekonstrukció a teljes tetőt és a homlokzatokat érintette, valamint a kerítés is megújult összességében mintegy 56 millió forintból. 

Ősz elején megérkeztek az MMcité Kft. minőségi utcabútorai a „részvételi költségvetésre” érkező javaslatok alapján, amelyek a zöld város projekt záró akkordjaként a belvárosban kerültek kihelyezésre. Az addig ott lévők egy karbantartást követően a lakossági igények figyelembe vételével a település más részeire kerültek át. 

Az Óvodamúzeum és a Brunszvik-kert főbejárata között kialakított gyalogátkelőnél „okos zebra” épült ki, szintén lakossági javaslatra. Ha beválik, akkor a jövőben máshol is alkalmazhatja az önkormányzat. 

A Magyar Népdal Napja hagyományait folytatva az önkormányzat szeptember 3-5. között megrendezte az első Trilla fesztivált. Saját forrás terhére szeptember végén a Deák Ferenc (Jókai utca és a Széchenyi István utca közötti szakasz) és a Jókai utcában (Szent László út és a Deák Ferenc utca közötti szakasz) útfelújítási munkák kezdődtek, amelyek november végére bejeződtek be. 

2021 novemberében a csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztését célzó korábban benyújtott TOP-2.1.3 pályázat 240 millió forint támogatást nyert el 100% támogatási intenzitás mellett. Ebből 2023 végéig elkészülhetett a Szent László út, a Brunszvik, a Kinizsi és a Malom utca felszíni vizeinek elvezető rendszere és a járda felújítása a Szent László úton. November 15-én pedig nagyot fordult a több éve előkészítés alatt álló ivóvízjavító KEHOP-2.1.2 projekt sorsa és műszaki tartalma. A mindeddig csak Erdőhátat és Kismartont érintő fejlesztési elképzelés települési léptékűre bővült a Bajcsy-Zsilinszky utcai vízmű-telepen fúrandó új kúttal, a meglévő kutak vizeinek összegyűjtésével és a vízműtelepen kialakítandó víztisztító mű kialakításával. Erdőhát és Kismarton ellátására távvezeték épülne a 7-es út mellett. A projekt része a teljes meglévő hálózat úgynevezett szivacsos kitisztítása és a glóbusz felújítása is. A közbeszerzés 2022 májusában zárult és ezzel minden esély megnyílt Martonvásár történetének legátfogóbb és legnagyobb – mintegy kb. 5 Mrd Ft értékű – ivóvizes fejlesztésére. Ez egy jó lehetőség a városi közösség számára, hogy hosszú távon tisztított, kezelt víz kerüljön a háztartásokba. A projekttől függetlenül a Szőlőhegy elején a Fejérvíz Zrt. kivitelezésében létesült egy további kút, szükség szerint szigetszerű vízkezelő kialakításával az ipari parki igények kiszolgálására. 

2022

A város 2016 óta immár negyedszer jutott kormányzati támogatáshoz a decemberi forrásátcsoportosítások során. Ennek révén mintegy 92 millió forintból útfelújítások, járdaépítések valósulhatnak meg, továbbá munkagépet, haszongépjárműveket is vásárolhat az önkormányzat. 

Május 6-án Magyarországról indult a Giro d’Italia kerékpárverseny, melynek egyik szimbóluma, hogy 100 nappal a rajt előtt rózsaszínbe borulnak az útvonal menti települések épületei. A városon áthaladó mezőny mellett bemutatott martonvásári huszárvágta képei aztán a világ minden tájára eljutottak a magyar virtus és Martonvásár rendkívüli promóciójaként. 

Az önkormányzat az év elején kérte – az előző évi „részvételi költségvetéshez” hasonlóan – és összegyűjtötte a martonvásáriak észrevételeit a város kisebb-nagyobb fejlesztései kapcsán. Majd priorizálták a megvalósítható és végrehajtandó feladatokat, és az MVK Nonprofit Kft. városüzemeltetési csapata folyamatosan elvégezte a munkálatokat. Ilyen javaslatok és egyben feladatok voltak, hogy legyen más helyeken is közlekedési tükör a városban, készüljön gyalogos átjáró az Illyés Gyula tér és Széchenyi u. sarkán, hogy még több hirdetőtábla kerüljön ki, stb. A Martonvásár Sportjáért Alapítvány beruházásában május elejére készült el egy kerékpáros pihenő és fitneszpont, körbekerített felújított játszótérrel a lakóparknál közel 20 millió forintból, felerészt LEADER támogatásból, felerészt önkormányzati forrásból. 

A hónap közepén a beruházó Future Food Immo Kft. az önkormányzattal együttműködésben bejelentette a Martonvásári bevásárlóudvar projekt elindítását a szolgáltatóház mögötti, eddig molinókkal elzárt területen. A 2024-re megvalósuló projekt keretében kibővítik a már meglévő önkormányzati szolgáltatóházat, amely földszintjén egy élelmiszer-áruház kap majd helyet (Spar). További két épület(rész) is megépül, amelyekben – egy drogéria (Rossmann), valamint egy diszkont divat-kiskereskedelmi egység (Pepco) mellett – 10, értékesítésre szánt lakást alakítanak ki, továbbá két helyszínen 90 új parkoló létesül. 

Korábban 240 millió forintos pályázati támogatást nyertünk a TOP-1.4.1 projekt keretében a Kossuth térre tervezett családi bölcsőde megépítésére. Az előkészítési folyamat azonban a nyár folyamán megtorpant az érvénytelen közbeszerzés miatt, és a források is rendkívül szűkössé váltak a szomszédban zajló háború gerjesztette kedvezőtlen gazdasági környezetben. Ezért ezt a projektet visszaadtuk, de helyette pályáztunk a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében (RRF-1.1.2) egy 56 férőhelyes hagyományos bölcsőde kialakítására, mely révén 840 millió forint támogatáshoz jutottunk.

Júliusban megújult 3 buszmegálló (Dózsa György, Fehérvári és Budai út) mintegy 10 millió forintból, részben LEADER támogatásból (6 millió Ft). 

2023

Önkéntes tűzoltóink 2023 januárjában birtokba vehették új, 200 négyzetméteres, 2+1 szerállású szertárukat. Az épület belső kialakítása és a környezet rendezése csak tavasszal fejeződött be. A gépjárművek már az új állomáshelyükön álltak készenlétben, ami nagyon fontos előrelépés volt a Marton ÖTE életében. A létesítmény Martonvásár Város Önkormányzatának beruházásában valósult meg. A szükséges anyagi forrás megteremtéséhez hozzájárult a Szent László Völgye Többcélú Kistérségi Társulás, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is. A finanszírozás a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület eredményes LEADER pályázatával vált teljessé: a Vidékfejlesztési Program keretén belül a VP6-19.2.1.-96-6-21 kódszámú, Völgy Vidék Közösség – Helyi fejlesztések támogatása című felhíváson 10 millió forintot nyertek.

Ebben a hónapban valósult meg a MartonKlinik beruházása az Egészségházban, a Mundi Medical Bt. egy CBCT készüléket vásárolt és üzemelt be, mely a régióban egyedülálló, hiszen legközelebb Budapesten vagy Székesfehérváron érhető el hasonló képalkotó berendezés. A CBCT egy speciális, háromdimenziós digitális röntgenleképezési módszer, mely rendkívül alacsony sugárdózis mellett a csontszerkezet és a fogak pontos leképezésére alkalmas. A készülék pulzáló röntgensugarat használ.

A bevásárlóudvar alapkövét 2023. március 10-én tettük le. 2014 óta dolgoztunk azon, hogy a „Szolgáltató Város” koncepciónk egyik kulcsprojektje, a helyi és térségi lakosok számára is kiemelten fontos, immár biztosan három nagy lánc kisebb üzletét magában foglaló bevásárlóudvar elkészülhessen. 

Még ebben a hónapban elkészült a Sport-sétány II. és III. szakaszának térkövezése és megérkeztek a kandeláberek, lámpák is. A tereprendezés után ez a projekt is befejeződött és ezzel a sportpálya környékén élők régi igénye vált valóra. A finanszírozás nagyobb részét a LEADER egyesülethez benyújtott két civil szervezeti pályázat biztosította, az önrészt az önkormányzat finanszírozta. A KEHOP-os vízminőség javító beruházás kapcsán a projektben érintett valamennyi résztvevővel a hónap elején megtörtént az első maratoni egyeztetés. Ekkor kezdtük meg a részletes tervezést, technológiai egyeztetést, HÉSZ-módosítás előkészítést, mintavételek lebonyolítását, szolgalmi jog egyeztetéseket, egyszóval a közös előkészítő munkát, melyet majd a kivitelezés követ. A projekt nagyságrendileg három évig tart és reméljük, hosszú időre garantálja a megfelelő vízmennyiséget és vízminőséget a város lakói számára. 

Egyeztetések kezdődtek a Remred Space Technologies tulajdonosával, ügyvezetőjével és szakmai irányítóival. Reményeink szerint sikeres lesz a tervezett tőkebevonás és 2024-ben megkezdődik Martonvásáron a RemTech központ megépítése.

Az áprilisban elkészült Martonvásár Városkönyvből ingyenesen biztosítottunk egy példányt a jelentkező martonvásári háztartásoknak. A Martonvásári Kertbarát Egyesület szervezésében májusban egy kis ünnepség keretében a Szőlőhegyen sor került az új Orbán-szobor átadására. Szintén ebben a hónapban fejeződtek be a közvilágítás-korszerűsítés és bővítés első ütemének munkái. Ebben az ütemben főként a legnagyobb áramfogyasztású, több, mint harminc éves lámpatestek cseréje valósult meg. Májusban került sor a Tűzoltószertár hivatalos átadására miután az ezzel kapcsolatos kisebb munkálatok is befejeződtek. Május 13-án a „Tour de Hongrie” kerékpáros országos körverseny 206 km hosszú királyetapja Martonvásárról, a Brunszvik-kastély parkjából rajtolt el. Még ebben a hónapban elkészült az engedélyezési terve a négycsoportos bölcsődénknek. Reményeink szerint 2024 tavaszán már megkezdhetjük a térségi bölcsőde épületének kivitelezését a Kossuth téren.

Szakmai egyeztetést folytattunk a Bajcsy-Zsilinszky utca forgalomcsillapításáról. A szakmai javaslat alapján 2024 évben megépülhet három kiemelt „forgalomlassító küszöb”, mely a gyalogos közlekedés átvezetését is megoldja. Szóba került az Orgona utcában a temető oldali árok befedése (becsövezésével), hiszen szükség van az aszfaltburkolat kiszélesítésére a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Tűzoltóság között. Baienfurtban megerősítettük az 1993-ban megkötött testvérvárosi szerződést. Az óvodában a homokozókban kicseréltük a régi, rossz minőségű homokot, lefestettük a kültéri teraszok lambériáját és faszerkezetét, emellett 2 csoportszoba, 2 előtér, a varrószoba, a folyosó és a fényakna kifestése is megtörtént. Augusztus és október között szinte az összes, még nem szilárd burkolatú utcát leaszfaltoztunk és néhányat javítottunk. A munkálatok az Ady Endre utcában kezdődtek, a Tesco és az Orgona utca között az út új kopóréteget kapott. Ezután következett a Magtár utca, majd a Báthory köz, a Teleki utca és a Széchenyi utcából a Jókai utcára nyíló összekötő utcák, végül a Kvassay és Arany János utca szakaszai, valamint a Móra köz. A projektek megvalósítását a KEVIÉP Zrt-vel kötött önkormányzati településfejlesztési megállapodás tette lehetővé. Az MVK NKft. önkormányzati forrásból kedvezményesen tudott aszfaltot vásárolni a helyben működő Aszfalt Hungária Kft-től, a kivitelezést a ReAszfalt Kft. végezte. Fokozatosan haladt előre a „csapadékvizes” projektünk is. Ennek keretében elkészült a Kinizsi utca zárt csapadékcsatornája, az útépítési munkát a kisvárosi program kormányzati támogatásából valósítottuk meg. A Hunyadi úton elkészült az árok gyeprácsos burkolása a Kinizsi utca és a levezető árok között, továbbá az átereszek és támfalának betonozása. Elkészült a ráckeresztúri közös szennyvíztisztító telep bővítése az InPark Martonvásár Kft. beruházásában. Ez a kapacitásbővítés a martonvásári ipari park leendő (és meglévő) használóit szolgálja, de biztonságot is nyújt az egész telep számára. Szeptember elején tárgyaltunk egy jövőbeni lehetséges testvérkapcsolatról, együttműködésről a lengyelországi Lipnica Wielka polgármesterével Mateusz Lichosyt úrral. A település Zakopane közelében fekszik, szintén kb. 6000 lakossal rendelkezik, hasonló intézményeik és egyesületeik vannak, mint nekünk. Az érdekesség, hogy a település egykor a Magyar Királyság része volt, mely múltat büszkén vállalják. Októberben Magyarországon elsőként – ráadásul adományként – a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület jutott hozzá egy e- oltólándzsához. Ebben hónapban készült el a Kinizsi utca aszfaltburkolata. Még ebben a hónapban adta át a Caola Zrt. az üzemét és irodaházát. A nagy múltú vállalat 6️ milliárd forintos egészségipari beruházása 21 új munkahelyet teremt (ha ténylegesen elindul) és jelentősen növelni fogja a város adóbevételét is. Megkezdődött az iskolai emeletek közötti akadálymentes közlekedést biztosító lift kivitelezése. A munkálatok egy része a téli szünetben zajlott, majd 2024-ben fejeződött be. Novemberben digitálisan is lapozgathatóvá vált a Martonvásár Városkönyv. 

2024

A VHG NKft. ügyvezetőjével folytatott tárgyaláson elértük, hogy a martonvásáriak az üveghulladékot kéthetente bevigyék a MartonGazda (MVK NKft.) telephelyére, ahonnan azt a szolgáltató év végéig kéthetente elviszi. Kötelező jelleggel új rendszerű visszaváltó pont nem létesülne Martonvásáron, mert nincs az ehhez szükséges méretű üzlet, de önkéntesen a Tesco és a leendő Spar is csatlakozhat a rendszerhez. Ezt támogatni kívánjuk. A februári közmeghallgatáson részletesen bemutattuk a „közzétételi költségvetést”, hogy minden polgárunk nyomon tudja követni, mire mennyi pénzt költ az önkormányzat. Február 14-én a Bevásárlóudvar projekt keretében óriási érdeklődés mellett megnyitott a martonvásári Rossmann üzlet. Még ebben a hónapban a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.) és az általuk megbízott Roden Mérnökiroda képviselőivel egyeztettünk az M7-es autópálya háromsávúsításának a tervezése ügyében. Kéréseket is megfogalmaztunk és reméljük, ezek beépülnek a tervekbe. A kivitelezés várhatóan 2027 és 2030 között történik. Március 7️-én megnyitott a SPAR és a PEPCO is. Mindkettőnek ez a 250. üzlete Magyarországon. A beruházáshoz kapcsolódóan a telken belül 76, míg a Budai 4. sz. alatt további 20 parkolóhely létesült. A Bevásárlóudvar elkészültével azt tudjuk mondani, hogy sikeresen zárjuk ezt a 15 éves – három önkormányzati cikluson átívelő – „Faluból Kisváros” városépítő programot és időszakot.

Megállapíthatjuk, hogy egy település fejlődéséhez, fejlesztéséhez kell egy vízió és reális stratégia. Kell a tudás, hozzáértés, némi kapcsolati tőke és sok-sok befektetett munka. Ezeket figyelembe véve javasoljuk az utókornak, hogy tartsa Martonvásárt azon a fejlődő pályán, mely elhozta a „harmadik aranykort” a kisváros életében.



seers cmp badge